Cel mai negru coșmar pentru patronii din România e pe cale să se adeverească. Ce au de gând să facă majoritatea angajaților

de: Mădălina Bahrim
12 08. 2021

Cel mai recent sondaj realizat în rândul salariaților din țara noastră scoate la iveală faptul că majoritatea dintre aceștia intenționează să devină freelanceri.

Potrivit datelor obținute de BestJobs în urma unui studiu, 47% dintre salariaţii participanţi la analiză iau în considerare să renunţe la statutul de angajaţi şi să devină freelanceri.

Angajații își doresc program mai flexibil

Atunci când vorbim despre freelancing, vorbim despre oameni independenți, care nu lucrează pentru o anumită companie neapărat, ci își aleg diverse proiecte, pe perioade mai scurte sau mai lungi, flexibilizându-și programul în funcție de preferințe, de prioritățile din viața personală sau profesională.

Exact acest lucru își doresc și participanții la studiul BestJobs. Se pare că, 44% dintre respondenți spun că vor să devină freelanceri datorită faptului că ar avea un program mai flexibil de lucru. Practic, și-ar construi programul după cum și-ar dori și nu ar mai fi nevoiți să lucreze într-un anumit interval orar, așa cum se întâmplă la un job obișnuit.

De asemenea, 15% dintre respondenți spun că vor să fie freelanceri, deoarece acest statut le conferă libertatea de a lucra de la distanță, de oriunde. Nu mai e nevoie să fie fizic prezenți la muncă, iar acest lucru e o motivație în plus pentru mulți dintre ei, relevă studiul citat. 38% din respondenţi au menţionat că ar vrea să lucreze de acasă, mai arată studiu.

Totodată, există și motivații de ordin financiar. 12% dintre respondenții studiului BestJobs speră să obţină venituri mai mari ca freelanceri, față de banii pe care îi obțin la un job normal.

Românii par să fie realiști cu privire la munca de freelancer. 70% dintre angajaţii participanţi la sondaj au menţionat că au lucrat sau apreciază că va fi nevoie să lucreze şi după programul normal al locului de muncă.

49 dintre respondenţii la sondaj au transmis că acceptă să lucreze în timpul liber doar în situaţii excepţionale, în timp ce 25% nu au nicio problemă să muncească atunci când şeful le solicită ajutorul.

Mai mult decât atât, 15% au declarat că ar fi de acord să rezolve sarcini legate de muncă în timpul liber dacă sunt recompensaţi suplimentar faţă de salariu.

Există și o categorie ce nu acceptă sub nicio formă să renunțe la timpul liber. Aici se încadrează 11% dintre respondenții studiului citat.